7 juli 2013

Hos gamlamommo

Hann knappt komma hem med Storasyster från Tallinn innan vi for iväg igen. Vi åkte till Helsingfors till min mommo för att möta mina föräldrar "halvvägs", som kom med mina små apor som varit där hos dom i västra nyland på "grönbete" :)

Min mommo bor i ett högt fint hus i helsingfors, nästan mitt i vimlet med kullerstensgator och gnisslande spårvagnar. Hennes granne är vackra Uspenski Katedralen och tittar man ut från hennes fönster ser man Silja/Viking-båtarna. Här har jag spenderat många av mina somrar. Soliga dagar där vi har vandrat längs med stranden och tittat på alla båtar och matat ankorna med torra brödkanter, ätit munkar och druckit trip på senatstorget eller bara vandrat bland alla torgförsäljare,  lyssnt på någon gatumusiker som stått i den lummiga boulevarden med sin gitarr och hur jag sprungit fram och kastat en slant som klirrat när den landat i gitarrfodralet...

Nu är min fina mommo redan 83 år gammal har ganska lugna dagar (förutom när jag och mina små apor hälsar på ;) ). Där i hennes lägenhet, med säkert 5m till taket, har hon 2 kakelugnar och gamla fönsterhandtag och tunga gedigna trädörrar som man kan vekla :) Och kan ni tänka er, mommo var den sista i huset 2009 att få en modern toalett! Hon hade ännu orginaltoaletten som man skulle dra i snöret för att spola. Ni vet, en såndän vattenbehållare uppe på väggen och när man spolade förde den ett förfärligt ljud som jag var rädd så jag måste luta ena örat mot axeln och hastigt dra i snöret med andra handen och sedan föra fingrarna i örone  för att stänga ute ljudet.
Men för att komma till mommo måste man gå upp för hela 78 st trappsteg, puust och stånk! Jag är väldigt imponerad av mommo som går i dessa nästan dagligen... :)

Nu har storasyster åkt till mina föräldrar i sin tur och jag är hemma med mina små apor. Hade redan glömt hur det var att ha dem hemma, dessa fantastiska, energiska och retar-gallfeber-på-mig 6-och 8-årngarna, och det har inte hunnit gå ens 24 timmar sen deras hemkomst och jag är alldeles slut i huvudet av deras "tjattrande"... Aaa, ljuva sommarlov! ♡

2 kommentarer:

nattugglan sa...

Så härligt hus.. tänk att en sån vcbytta har min mor o far ännu.. man drar i ett snöre..o vips så spolar det.. o de har inte en tanke på att byta för den funkar ju.Min pappa är ju 82 o jag tror inte att han skulle orka gå i så många trappsteg då han har kol..(detdär med syre o lungor du vet)..ha en bra dag med dina små apor,, hihi..

Stolpås Gård sa...

Det är härligt att fara en hit och en dit på sommaren och njuta på alla vis!
Vilken härlig mommo och våning :)
Ha det fortsatt skönt i sommaren,
Sussi på Stolpås