d.v.s. Barn Fri hela helgen!
Min man är på jobb (i 4 veckor frammåt) och mina barn förde jag igår till mommo. Ah, tystnaden har aldrig varit så ljuv förut ;)
Det finns en orsak varför jag är ensam, jag har nämligen bjudit in några väninnor på en "ladies only" bastukväll. Många många gånger han min man haft sina killkompisar och bada men aldrig jag. Bättre sent än aldrig så sagt och gjort!
Nu ska strandbastun värmas och damrumporna sitta på rad :)
Bakar lite lantbrödskakor som man kan fylla med lite olika godsaker, samt en fräsh sallad och lite ostar är aldrig fel... Vad roligt det slka bli med sällskap, gott att äta och dricka! Länge sedan sist!
Lantbrödskaorna är enkla att laga och smakar mumsigt! Dessutom kan man fylla dem med vad man vill...
Det finns en orsak varför jag är ensam, jag har nämligen bjudit in några väninnor på en "ladies only" bastukväll. Många många gånger han min man haft sina killkompisar och bada men aldrig jag. Bättre sent än aldrig så sagt och gjort!
Nu ska strandbastun värmas och damrumporna sitta på rad :)
Bakar lite lantbrödskakor som man kan fylla med lite olika godsaker, samt en fräsh sallad och lite ostar är aldrig fel... Vad roligt det slka bli med sällskap, gott att äta och dricka! Länge sedan sist!
Lantbrödskaorna är enkla att laga och smakar mumsigt! Dessutom kan man fylla dem med vad man vill...
Lantbrödskakor:
50 g jäst
5 dl filmjölk
1½ tsk salt
2 tsk ättikssprit
1 tsk finhackad anis
1 tsk finhackad fänkål
ca 1 l mörk lantbrödsmjöl
Pensling: vatten
Garnering: mjöl
1. Smula ner jästen i en degbunke
2. Ljumma filmjölken till 37C'. Häll lite av den över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt resten av filmjölken, saltet, ättiksspriten, de stötta kryddorna och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkenskanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
4. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
5. Baka ut degen till små runda kakor, ca 8cm i diameter. Det går lättast att få dem lika stora om man först formar en länd och sedan skär dem i lika stora delar. Platta ut varje del med handen och lägg dem på en baklplåtsklädd plåt. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Pensla kakorna med vatten och strö över lite mjöl.
7. Grädda dem i ugn på 200C', ca 20 min eller i varmluftsugn på 175C' i ca 25 min.
Låt dem kallna på galler, täckta med bakdukar.
50 g jäst
5 dl filmjölk
1½ tsk salt
2 tsk ättikssprit
1 tsk finhackad anis
1 tsk finhackad fänkål
ca 1 l mörk lantbrödsmjöl
Pensling: vatten
Garnering: mjöl
1. Smula ner jästen i en degbunke
2. Ljumma filmjölken till 37C'. Häll lite av den över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt resten av filmjölken, saltet, ättiksspriten, de stötta kryddorna och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkenskanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
4. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
5. Baka ut degen till små runda kakor, ca 8cm i diameter. Det går lättast att få dem lika stora om man först formar en länd och sedan skär dem i lika stora delar. Platta ut varje del med handen och lägg dem på en baklplåtsklädd plåt. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Pensla kakorna med vatten och strö över lite mjöl.
7. Grädda dem i ugn på 200C', ca 20 min eller i varmluftsugn på 175C' i ca 25 min.
Låt dem kallna på galler, täckta med bakdukar.
Nu har jag bakat mina på vatten, graham- och semlemjöl samt tillsatt en skvätt olivolja, och utan stötta kryddor bara för att de ska vara mer "neutrala" så de smakar för alla. Och ärligt är jag inte såå mycket för anis...
På bilderna nedan har jag fyllt med sallad, kryddgurka, rukola, salladdressing och en knaprig bit bacon. Mums!
På bilderna nedan har jag fyllt med sallad, kryddgurka, rukola, salladdressing och en knaprig bit bacon. Mums!
11 kommentarer:
Vilken härlig ide´!! Jsg hoppas ni har jättekul!!
Det ser gott ut, det som du bakat!
åhh, det ser supergott ut! jag får lust att börja äta bröd igen...
hoppas ni fick en trevlig kväll med tjejgänget!
Så trevligt det låter och så gått det ser ut!
Hoppas ni hade det trevligt!
Kram,Lotta
Ser sååå gott ut! Alltid bra med nya idéer vad man kan bjuda på :)
Skulle inte tacka nej till lite bastubad, vi har ingen egen bastu ännu. OCH skulle inte tacka nej till BF heller för den delen!!
Det blev säkert en lyckad kväll för er kan jag tänka!
Ser gott ut! Här brukar även damrumporna sitta på rad ;) så roligt med bastukväll, tjej snack och lite gott att äta. Brukar vara så lyckade kvällar! Ha det så bra!
Hej igen!
Visst har jag köpt i butiken, det var som små små lökar eller knölar vad jag ska kalla dom. Tror det var fem stycken i påsen.
Låter underbart, både med damrumpor på rad, och barnfri helg, och gott hembakt bröd... :O) Tack för receptet!
Oj, oj det där såg inte dumt ut... Nu börja det kurra i magen!
Mysig blogg du har! Ha en bra dag//Kram Maria
OJ, måste genast prova receptet! Ser verkligen gott ut!!! =) Man tackar!
Haloij... joum de där ska ja pröva på :)... fan ja ha int kommi underfun med ennu vad ja ska börja skriva om här men nu kommer jag velan på nå smart :P
Jag gick igenom dina gammla inläg och det här e en av mina favotiter ... :) sitter å dräglar
Skicka en kommentar