23 augusti 2012

Mellanmål


Nu har ju min äldre tös redan börjat femman (vart sjutton tar tiden vägen??) och har långa dagar vilket betyder att de får ta ett litet mellanmål med sig. Nu lär de ska vara pop bland de andra klasskamraterna att ta me såna därna "patukkan" (va sjutten de nu heter på svenska) och vi har köpt hem nu några gånger från butiken ett paket med 6st enskilt packade mellanmålsstänger. Men du milde vad alltmöjligt de innehåller, är fjuttigt små och blir dyra i längden så jag beslöt mig för att göra egna som hon kan ta med av nångång som kompis till äpplet eller mandarinen, eller vad hon nu råkar ha med sig. Hade en kokbok hemma med ett recept så vi skrev butikslista och handlade hem det vi behövde. Inget svårlagat och går att variera nästan hur som helst... Här är receptet jag gick efter:

BRUNCHBITAR
250g havregryn
125g torkade, finhackade aprikoser (eller annan favorit)
75g russin
75g grovt hackade sötmandlar
50g malda mandlar
50g sesamfrön
50g chokladdroppar
150g smör
200g oraffinerat rårörsocker
150g flytande honung

Sätt ugnen på 190grader. Klä en (23cm kvadratisk) bakform med bakpapper. Häll havregryn, torkad frukt, nötter, frön och chokladbitar i en skål och blanda.
Smält försiktigt smör, socker och honung i en kastrull, rör om då och då tills sockret har smält. Höj värmen lite och låt sjuda i 4 minuter. Häll den smälta vätskan över de torra ingredienserna och blanda noga.
Häll upp smeten i den förberedda formen och grädda i ugnen i 20minuter, tills den precis blivit gyllenbrun. Ställ på ett galler och svalna helt. Kyl sedan i kylskåp i 2 timmar, vänd sedan upp på skärbrede och skär i 14-16 avlånga bitar. Förvara i lufttät burk med smörpapper mellan lagrena. Kan frysas (slås då in i enskilda "paket" i plastfilm eller folie).

De blev jättegoda. Men, de innehåller jättemycke socker (vilket jag inte alls förstår då kokboken heter "nyttig mat för glada barn") så jag har gjort en sats till där jag lämnade bort allt socker och bara hade honungen och den är nu i kylen och stelnar så den har vi inte ännu smakat på. Dessutom lade jag i första satsen cashewnötter istället för sötmandel och lämnade bort russin för det tycker inte storasyster om. Som sagt, går ju att variera oändligt. Tösen själv tyckte jättemycket om första satsen så får se vad hon säger och den andra.

Vad tar ert/era barn med som mellanmål till skolan? Har ni några egna tips på liknande?? Dela gärna med er :)

5 kommentarer:

Linnéa sa...

Hej,
likadana dyra patukkor(stänger?) har jag oxå gett med. Berätta gärna hur patukkona blev utan socker. Verkar ju vara enkelt att tillverka.

Annika Andersson sa...

Hej,
jag har inte specifika råd för just mellanmål till barn men här kan du läsa om allmäna mellanmålstips: http://plantalicious.blogg.se/2012/august/vaxtstarka-mellanmal.html
Kanske kan det vara något?

Vecka - Vecka sa...

Verkar ju bra det där! Inget som går hem här hemma ännu då nötter inte hör till favoriterna här hemma.. Men kanske sen då vi kommit till skolåldern.

Westergård sa...

Oj, tack för ett fint recept, är de enkla att hitta sen du taggar dem med "bakverk"? Kom nu ihåg det så man lätt får upp dem... ;)

Blogger sa...

If you're in search of the best Bitcoin ad network, visit MellowAds.